torsdag 12 januari 2012

Gröt med färsk ananas och grapefrukt


Vad tycker ni om gröt?

Gröt säger ju många är väldigt mättande. Men det beror faktiskt på, tycker jag. Kokar man 1 dl havregryn med 2 dl vatten får man en ganska liten klump med grå och trist gröt. Man kanske blir lite mätt till en början, men den lilla energi som 1 dl gryn innehåller räcker knappast till lunch, och inte ens med en frukt till brukar jag klara mig utan att magen skriker efter mer mat flera timmar innan lunchdags.

Sen kan det ju vara så att gröt kan vara trist och smaklöst, och det är ju inte så kul heller. Jag kommer ihåg första gången jag åt havregrynsgröt som äldre (nja, jag är ju inte gammal alltså inte på dagis). Jag hade bestämt mig för att nu skulle jag "äta gröt för det är ju en så bra frukost". Haha, jag gillade verkligen inte smaken, kletig sörja (förlåt mitt uttryck), men så tyckte jag att det smakade. Lika bra att fortsätta med de trista mackorna....

Nu har min syn på gröt förändrats helt. Jag äter havregrynsgröt till frukost i princip varje dag och varierar den varje gång, ingen av mina grötfrukostar är den andra lik! Det bästa med mina grötfrukostar är att de görs i förväg (kvällen innan) så man slipper stressa på morgonen OCH så håller de mig mätt mycket längre än den vanliga trista gröten.

Så gå nu iväg till köket och gör lite gröt till frukosten imorgon.Dagens frukost: Vaniljgröt med färsk ananas och röd grapefrukt, till det passade ett kokt ägg bra (och jag blev supermätt).

Gröt som aldrig tar slut                         2 portioner
Genom att koka grynen med mer vatten än vanligt och sedan låta dem svälla får de en större volym. Här tillsätts 3-3½ dl vatten per dl gryn, jämfört med 2-2½ dl vatten/dl gryn som är den normala mängden.  Kokar man sedan upp grynen, morgonen därpå, med sojamjölk, blir gröten härligt söt och får en nästan len konsistens.

Ingredienser:
·         2 dl havregryn (eller en blandning av havre- och råggryn)
·         6-7 dl vatten
·         2 msk linfrön
·         Ev. lite salt
·         2 dl sojamjölk (eller ytterligare 2 dl vatten)

Lägg 2 dl gryn i en stor skål med hög kant. Tillsätt vatten och linfrön (och eventuellt lite salt). Blanda om och ställ i mikron i 4 minuter. Akta så att gröten inte kokar över inne i mikron (därav användningen av en extra stor skål). Låt sedan gröten svalna och svälla, utan omrörning. Ställ i kylskåp över natten.

På morgonen: lägg gröten i en kastrull och fyll på med mjölk eller vatten. Koka gröten till en krämig, nästan fluffig konsistens. Toppa med färsk eller torkad frukt, müsli, nötter, frön, cacao nibs…

Tips: Blanda i kakao för att få chokladgröt.

När jag gör sån här gröt gör jag alltid två portioner åt gången, då räcker det till två dagars frukost (om man inte vill äta en supergigantisk portion), så sparar man ännu mer tid.

Jag fick en sån himla längtan till sommaren när jag åt ananas att jag var tvungen att titta tillbaka på lite sommarbilder. Det är ju faktiskt sommarlov snart (eller ja, nästan).4 kommentarer:

 1. SV;
  Ja, MASSA tillbehör! Förstår inte som äter gröt med endast en klick sylt. Skit-tråkigt och inte alls mättande.

  Det är precis som du säger. 1 dl havregryn eller vad det nu är, blir ju knappast något stadigt. För det är trots allt bra 1 dl gryn.

  SvaraRadera
 2. Jag gör oftast på en och en halv portion (om jag inte har ägg/macka till då) så man blir mätt i magen :-)

  SvaraRadera
 3. Idén med grötfrukost är att man äter gröt 1-2 smörgåsar och kanske en frukt också inte bara gröt. Min sambo kan hålla sig mätt utan mackor men han ägnar sig åt kaffe med mjölk och socker, rökning och en massa tupplurar. För mig som har mer normala vanor och ämnesomsättning går det inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig är idén med gröt att slippa äta mackor. Jag har aldrig blivit mätt på mackor och väljer av flera anledningar att inte äta bröd (eller andra saker som innehåller gluten). Mättnad handlar mer om VAD man äter än hur mycket ( fibrer, näringssammansättning etc). Om man måste ta till socker och kaffe äter man på tok för lite näring, om man måste lägga till mackor likaså. Det handlade aldrig om att BARA äta gröt.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...