lördag 7 januari 2012

Håll nyårslöftet med dina drömmars chokladkaka...

Drömchokladkaka

Idag är det en vecka sen nyårsafton, och för mig har det inte riktigt sjunkit in att det är 2012. Tiden går så fort att man inte riktigt hänger med!

Jag har inte haft några större nyårslöften i år. Om man har ett löfte att exempelvis träna mer, sluta äta godis eller gå en promenad i veckan, brukar det snarare bli så att man gör precis tvärtom. Man fokuserar på allt man inte får göra, istället för möjligheterna att göra annorlunda. Därför föredrar jag att inte ha några måsten utan saker som jag skulle vilja göra under 2012. Som att träna mer och äta hälsosammare. Och att vara mer med familjen och leva mer för dagen. Inte haka upp mig på småsaker utan se helheten.

Idag när jag vaknade hade resten av familjen redan slängt ut vår fina julgran ur huset. Det är alltid lite sorgligt varje år när den åker ut, det blir liksom lite tomt i huset. Det är väl dock ett tecken på att julen nu verkligen är slut och att vardagen snart återgår till det vanliga. Men inte än! Idag är det lördag och det måste ju firas! Och kanske är det just det som är problemet med många nyårslöften. Att "fira" innebär för många att äta godsaker, och det hänger ju inte ihop med nyårslöftet att "äta nyttigare och bli hälsosammare".

Men måste det vara så? Nej. För det första måste ju inte mat och bakverk vara inkluderade i firandet. Att umgås med familjen, spela ett spel eller titta på bio tillsammans, det är för mig att fira att det är helg. För det andra så finns det ju alternativ till bullarna, tårtorna, läsken, och chipsen som så många brukar ta fram på helgen (och så fint förstöra en hel veckas hälsosam ätning på bara en kväll). Nej, vi ska inte avsluta veckan med att förstöra våra nyårslöften. Försök att göra en nyttig efterrätt istället, och fira att snart en hel vecka på det nya året 2012 har gått.


Dina drömmars chokladkaka                                                                            6-8 bitar

En härlig chokladkaka som bara blir godare av att stå i kylskåpet någon dag. Man kan inte tro att den innehåller vita bönor, så var inte rädd att testa den bara för att den innehåller något som vanligtvis inte används i bakning. Servera med cacao nibs, rostade hasselnötter och glass gjord på fryst banan. Den här kakan fick sitt namn av den anledningen att den uppfyller två saker: den är god och supernyttig, du kan i princip äta den till frukost.

Ingredienser:
· 250g vita bönor
· 50g äpple
· 2 lock vaniljextrakt + 6 sucanatbitar*
· 3 ägg
· 40g kakao
· 1½ tsk bakpulver
· 1 msk agave eller honung

Skär upp 50g äpple (ca ¼-½ äpple) och mikra i ca 30-40 sekunder tills det blir mjukt. Låt sucanat lösas upp i vaniljextraktet, och eventuellt lite varmt vatten om det har svårt att lösas upp. Lägg alla ingredienser i en mixer och blanda till en fin smet. Lägg i en form med bakplåtspapper och grädda i 225 grader i ungefär 20-25 minuter. Kakan ska vara lite kladdig när den tas ut.

*Sucanatbitar, är vad jag använder som sötningsmedel i den här kakan. Sucanat är en oraffinerad typ av socker som innehåller mer vitaminer och mineraler än vanligt vitt strösocker. Det är sötare än vanligt socker, så man kan använda mindre av sucanat än strösocker. I just den här kakan använder jag små sucanatbitar, som ser ut som små suketter och kan köpas i vanliga livsmedelsbutiker.


Jag själv gillar inte alltför bakverk, så du kan eventuellt behöva använda mer sötningsmedel, honung eller liknande.


Strö över kokosflingor och cacao nibs och servera kakan med hallonglass. Glassen jag gjorde är superenkel och består av fryst banan som är mosad/mixad med hallon, lite kesella och sojamjölk.3 kommentarer:

  1. åh, wow! Vilket annorlunda recept! Ser ju jättegott ut verkligen! :)

    SvaraRadera
  2. Det bästa är att det är lika gott som det ser ut, man skulle inte kunna gissa att det är bönor i den :)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...