lördag 14 januari 2012

Vi behöver en efterrätt, en nyttig efterrätt: Chokladbakelse


Den här veckan har gått superfort. En av många bra saker med att gå på högskolan är att när man väl har lov, så har man väldigt långt lov. Till skillnad från vanliga skolor som har två veckors lov har jag 4½ veckas lov, om man inte räknar med de två lektionsfria tentaveckorna innan lovet började. Där kompenserades verkligen att vi varken har höst- eller sportlov. Påsklovet är ju knappast heller att tala om, då kommer man antagligen sitta och plugga också.

Saken med att vara ledig är att det är skönt i början, man hinner göra saker som inte har med skolan att göra och man kan ta igen all stress. Men ju längre man är ledig, desto segare blir i alla fall jag. Därför vill jag nu bara att skolan ska börja igen, så att man kan komma igång lite igen. (Stressa ihjäl sig och klaga på att man aldrig har tid med någonting...) Nej, men jag är en person som hellre har mycket att göra än ingenting.

Men just nu är det lördag, och då behövs en efterrätt (fast om sanningen ska fram åt jag upp den här efterrätten igår). Jag hade tänkt spara en bit, men den blev uppäten. Som tur är går den här chokladbakelsen snabbt att göra, så jag kan göra en ny senare.


Chokladbakelse med apelsinchokladfyllning
Härlig chokladbakelse fylld med apelsinsmakande chokladkräm. Den här efterätten kan självklart serveras utan att man gör en bakelse av fyllningen och pannkakorna. Att bre på ett lager apelsinchokladkräm på en pannkaka och äta direkt är lika gott.

Ingredienser:

Fyllning - Apelsinchokladkräm:
·         24 färska dadlar, blötlagda
·         ½-3/4 dl blötläggningsvatten från dadlarna
·         1 apelsin, saften
·         2-3 msk kakao

Lager - Chokladpannkakor:
·         1,5 dl grahamsmjöl
·         1,5 dl sojamjölk
·         1 msk bakpulver
·         Vaniljextrakt
·         ½-1 tsk kanel
·         2 msk kakao
·         Nypa salt
·         Sucanat, eller annat sötningsmedel (jag använde 3 bitar sucanat upplösta i lite vatten).

Börja med pannkakorna. Blanda alla ingredienser i en skål och låt svälla i kylskåpet, 30-60 minuter. Fortsätt med apelsinchokladkrämen.

Lägg blötlagda dadlar i en matberedare eller mixer och kör till en jämn smet med lite av blötläggningsvattnet. Lägg i en skål och blanda ner saften av en apelsin. Smaksätt med kakao till önskad ”chokladighet”. Smaken blir mer framträdande efter ett tag. Ställ i kylskåp medan du gräddar pannkakorna.

Använd en sked och bred ut pannkakssmeten i en teflonpanna. (Du kan eventuellt behöva steka pannkakorna i lite olja om de fastnar). Gör ganska tjocka pannkakor, och lägg på lock för att de ska gräddas snabbare. Smeten ger tre tjocka pannkakor, ca 15 cm i diameter. Låt svalna.

När pannkakorna har svalnat lägger du på ett lager med apelsinchokladkrämen ovanpå en pannkaka. Lägg på ytterligare en pannkaka och ännu ett lager av krämen. Toppa med en sista pannkaka och låt stelna i kylskåpet ett litet tag, innan du delar den i fina bitar. 


Så här fina blev mina pannkakor, som såklart kan ätas som de är. Passar bra till bananglass. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...