tisdag 24 januari 2012

Vaniljcheesecake


Experiment i köket leder alltid till något kul nytt recept. I lördags hade jag en hel massa ideér om kakor och gjorde bland annat en slags cheesecake med hallonsmak, men receptet på den (och kakorna) kommer senare.

Kakorna blev i varje fall väldigt fina, och goda. De smakar nästan som vanliga mördegskakor.


Att göra varianter av recept är jag väldigt bra på, jag menar - varför inte utnyttja ett mumsigt recept på olika sätt. Det var fallet med den här vaniljcheesecaken. Jag testade  med en nötbotten och fick sedan en galen om att göra en botten med smak av äppelpaj. För att maximera äppelpajs-känslan serverade jag den med äppelglass. Äppelpaj är ju min favorit av alla bakverk som existerar så det kan ju inte misslyckas. Den var god och väldigt enkel, även om den tog lite tid att göra. Det var den ändå värd.
 
Vaniljcheesecake med mjuk havre- och äppelbotten & Kanel- äppelglass 
 2 portioner


 1. Lägg 3 msk fibrex i en liten skål och häll över 1 dl varmt vatten. Låt stå tills fibrexen sväller.

 1. Låt tunna skivor av ett äpple + 1 msk kanel + ½ dl sojamjölk värmas i mikron i 2 minuter.

 1. Lägg 2 dl havregryn + 1,5 dl sojamjölk + 1 msk kanel i en liten kastrull och låt koka upp på svag värme till en grötliknande konstistens.

Blanda alla ingredienser från 1, 2, 3. Lägg i två portionsformar (beklädda med bakplåtspapper om du vill kunna ta ut cheesecaken och servera på tallrikar). Grädda i ugnen på 225 grader i 30-50 minuter. Låt svalna innan du fyller med vaniljkräm.

Vaniljkräm
 • 1 paket kesella (250g)
 • 3-4 msk sojamjölk
 • ½-1 tsk kanel
 • ½ citron, saft
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 4 st sucanatbitar* upplösta i ca 1 msk varmt vatten
 • 2 tsk gelatin + 2 msk vatten
Blanda 2 tsk gelatin med 2 msk vatten och låt stå i 5 minuter . Blanda kesellan med sojamjölk, kanel, saft av en halv citron och lite vaniljsocker. Häll i upplöst sucanat. Värm gelatinet i mikron i 30 sekunder och rör sedan ner det i vaniljsmeten. Häll vaniljsmeten i den svalnade bottnen och låt stelna i kylskåpet i ca 3 timmar.

*Sucanatbitar, är vad jag använder som sötningsmedel i den här kakan. Sucanat är en oraffinerad typ av socker som innehåller mer vitaminer och mineraler än vanligt vitt strösocker. Det är sötare än vanligt socker, så man kan använda mindre av sucanat än strösocker. I just den här kakan använder jag små sucanatbitar, som ser ut som små suketter och kan köpas i vanliga livsmedelsbutiker.

Kanel- äppelglass
 • 1 fryst banan
 • 1 äpple
 • 1 msk kanel
 • ½ dl sojamjölk
Skär äpplet i tunna skivor och ställ i mikron med kanel och sojamjölk. Mikra i ca 2 minuter. Blanda/mosa med gaffel med fryst banan, som du också mikrar i ca 30 sekunder för att kunna skala (om du fryst den med skal).Receptet på denna cheesecake med nötbotten kommer i övermogon.
Det här är som äppelpaj med inbyggd vaniljsås, toppat med härligt söt glass, även den med smak av äppelpaj och vaniljsås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...