fredag 6 januari 2012

Äntligen, ny julkänsla med pepparkaksgranola



Äntligen snö ute på trappan. Äntligen nytt år och chans till nya möjligheter. Äntligen har jag startat min matblogg...

”Wow, det snöar” var tanken igår när jag först såg de stora snöflingor som svävade ner utanför fönstret. ”Äntligen”. Och för en sekund försökte jag föreställa mig hur alla barn just blev en aning gladare. För att inte tala om att jag blev väldigt mycket gladare. En jul utan snö är som… ja kaffe utan grädde skulle man väl kunna säga. Inte för att jag äter grädde, det är just saken med mig: jag försöker ta varje tillfälle i akt att äta så nyttigt som möjligt (det är inte så svårt som man kan tro). Och det är hela grunden till den här bloggen.

Det finns många bloggar där ute. Några av dem är matbloggar, och det är faktiskt just därför jag tänkte skapa en till. Det kan helt enkelt inte bli för många. Det som skiljer just den här bloggen från många av de andra är att fokus ligger på hälsa, utan att förlora smaken. Efter att ha samlat på mig en ganska så stor mängd recept tänkte jag att det vore en bra idé att dela med mig av dem, något måste jag ju göra av dem. Här kommer du att finna nytänkande recept med naturliga ingredienser. Här ersätts socker, mjöl och smör med nyttigare alternativ.


I och med att det snöade igår och att lite av snön fortfarande ligger kvar idag, fick jag en plötslig julkänsla trots att julen ju faktiskt är slut. Jag försöker dock hålla den kvar så länge det går. Till frukost blev det pepparkakssmakande granola, och julkänslan var tillbaka!

Dagens frukost: 3 dl lättfil, 75g keso, 3 msk pepparkaksgranola, 1 clementin, hallon, kanel

  
Hemgjord granola med smak av pepparkaka

En crunchig granola med härlig smak och doft av pepparkaka. Kan varieras med andra kryddor såsom kardemumma och kanel.

Ingredienser:
· 5 dl havregryn
· 2-2½ dl mandel
· 1-1½ dl solrosfrön
· ½ dl linfrön + ½ dl vatten
· 2 msk vetegroddar
· 1 msk honung
· 1 msk kokosolja eller olivolja

· 2 msk mosad banan
· Pepparkakskrydda
Börja med att blötlägga linfrön i varmt vatten. Låt svälla några minuter. Rosta mandel och solrosfrön och hacka i mindre bitar. Blanda med havregryn och vetegroddar i en stor bunke.

Smält kokosoljan tillsammans med honung i en liten kastrull, och blanda ner lite mosad banan. Rör tills allt har löst sig. Blanda ner linfrögeggan i kastrullen och rör om. Häll sedan ner linfrösmeten i bunken och blanda alltihop. Enklast är att använda händerna. Tillsätt pepparkakskrydda och blanda runt igen.

Sprid ut granolan på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Låt torka i ugnen på 225 grader i 15-20 minuter. Blanda runt granolan lite då och då så att den inte bränns. Förvara i en burk.  

Tips: Använd händerna och tryck ihop lite granola till bollar eller liknande, innan du ställer in dem i ugnen, så har du fått små powerbars.



 



2 kommentarer:

  1. åhhh, så underbar blogg du har!

    SvaraRadera
  2. Tess, Tack så jättemycket. Betyder mycket att du säger det.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...